onsdag den 23. juli 2008

A l d o u s H u x l e y : F a g r e n y e v e r d e n




Huxley skrev bogen Brave New World eller Fagre Nye verden, som den danske titel lyder, som reaktion på Fords stigende brug af samlebåndet. Han oplevede, hvordan det pludselig var blevet muligt at masseproducerer identiske produkter. Dette skræmte ham da tankerne om en fremtid, hvor mennesket havde oprindelse på båndet ved siden af den nye Ford T, spirede i hans fantasi.

Denne milepæl i industriens historie inspirerede til en bog om en verden, hvor videnskaben er højt udviklet og undertrykker naturen på nærmest alle punkter. Produktion har gennemsyret samfundet og ved hjælp af forskning, er det blevet muligt at skabe op til halvfjerds identiske mennesker, hvis skæbne allerede er forudbestemt.

Historien lader os møde et menneske, der er vokset op udenfor dette fremtidige verdenssamfunds jerngreb. Han har ikke oplevet en kontrolleret og overbeskyttet hverdag, hvor mennesket bliver stimuleret med kemikalier, da naturlige oplevelser, der udløser adrenalin, er blevet en mangelvare. Kampen for at ændre verden virker forgæves, og dette sidste rest af naturlig menneske ender med at tage sit eget liv.
Indsendt af Charlotte

Ingen kommentarer: