tirsdag den 29. juli 2008

Maus - en overlevende fortæller


"Maus" er en roman - en erindringsroman kan man vel sige, hvor forfatteren Art Spiegelman gennem samtaler med sin far skildrer familiens kamp for at overleve 2. verdenskrig og Holocaust - for ikke at tale om tiden derefter. Samtidig - som historien skrider frem - afdækkes også det problematiske forhold mellem far og søn.
I en vis forstand adskiller "Maus" sig ikke fra andre rystende og gribende beretninger fra et sort kapitel i menneskehedens historie - men på én måde gør den.
"Maus" er en tegneserie - og alle personer i romanen afbildes konsekvent som dyr, jøder som mus, tyskere som katte osv.
"Maus" er relativt enkelt tegnet, men har stor kunstnerisk gennemslagskraft og er et fornemt (og prisbelønnet) eksempel på et relativt nyt og interessant fænomen inden for tegneseriemediet - den såkaldte Graphic novel.
Graphic novel kan vel oversættes med grafisk/tegnet eller illustreret roman, og ses både som tegnede fortolkninger af litterære forlæg og som originalværker.
Det er næppe muligt at definere graphic novels knivskarpt i forhold til andre tegneserier, men ofte ligner GN i format og udstyr mere bøger end traditionelle seriehæfter og albums.
Også på indholdssiden skiller GN sig ud: Det er ofte lange, sammenhængende og komplekse historier - hvor kunstneren bruger temaer, motiver og fortælletekniske finesser man snarere ville forvente at finde i en roman end i en tegneserie.
Der findes andre fremragende graphic novels på dansk. Læg mærke til den fransk-iranske Marjane Satrapi´s erindringsromaner fra Teheran - på én gang poetiske, gribende og morsomme - og mange andre fortjener at blive nævnt: Will Eisner, Craig Thompson, Frank Miller, Palle Schmidt, Rehr & Bøgelund m. fl.

Ingen kommentarer: